Meteen naar de inhoud

WHS: Kunya Urgench

Kunya-Urgench ligt in het noordwesten van Turkmenistan, op de linkeroever van de Amu Daria-rivier. Urgench was de hoofdstad van de regio Khorezm, onderdeel van het Achaemenidische Rijk. De oude stad bevat een reeks monumenten, voornamelijk uit de 11e tot de 16e eeuw, waaronder een moskee, de poorten van een karavanserai, forten, mausolea en een 60 meter hoge minaret. Ze getuigen van een voortreffelijke architectuur en vakmanschap. De invloed hiervan bereikte Iran en Afghanistan, en later de architectuur van het Mogul-rijk van 16e-eeuws India. De concentratie heilige islamitische objecten in Kunya-Urgench maken de stad tot een populaire plaats voor pelgrims.

Wanneer:
Kunya Urgench hebben wij bezocht tijdens onze rondreis door Centraal Azië in 2017. Wat is Turkmenistan toch een bizar maar ook zeer mooi land om te bezichtigen. Buiten al de (bizarre) nieuwbouw waren de historische gebouwen zeker de moeite waard om te bezoeken.

Meer info (WHS): Kunya-Urgench – UNESCO World Heritage Centre

Opbouwende kritiek is altijd welkom, shoot ....

%d bloggers liken dit: