Meteen naar de inhoud

WHS: Paleis en tuinen van Schönbrunn

Vanaf de 18e eeuw tot 1918 was Schönbrunn de residentie van de Habsburgse keizers. Het paleis werd ontworpen door de architecten Johann Bernhard Fischer von Erlach en Nicolaus Pacassi en heeft prachtige voorbeelden van decoratieve kunst. In de tuinen van Schönbrunn ontstond in 1752 ’s werelds eerste dierentuin. Het is onmogelijk om de tuinen te scheiden van het paleis; ze vormen namelijk een organische uitbreiding daarvan. Om deze reden zijn paleis en tuin een perfect voorbeeld van een zogenoemd ‘Gesamtkunstwerk’; een meesterlijke mix van meerdere kunstvormen die samen één geheel vormen. In dit geval een opmerkelijk Barok geheel.

Wanneer:
Via een fietsvakantie in de zomer van 2021 zijn we uitgekomen in het mooie Wenen. Niet alleen midden in de (oude) stad zijn prachtige gebouwen te vinden maar ook aan rand hiervan. Zo ook het Schonbrunn Paleis met zij mooie tuinen er om heen. Binnen is het zeker ook een bezoekje waard.

Meer info (WHS): Paleis en tuinen van Schönbrunn

Opbouwende kritiek is altijd welkom, shoot ....

%d bloggers liken dit: