Meteen naar de inhoud

WHS: Berat en Gjirokastër

Berat en Gjirokastër worden beschouwd als zeldzame voorbeelden van de Ottomaanse (bouw)cultuur. Het in centraal Albanië gelegen Berat laat zien dat er eeuwenlang verschillende godsdiensten en culturen naast elkaar bestonden. Zo is er een kasteel – door de lokalen Kala genoemd – gebouwd in de 13e eeuw, maar met fundamenten gebouwd in de 4e eeuw voor Christus. Het citadelgebied kent veel Byzantijnse kerken uit de 13e eeuw, maar ook moskeeën gebouwd tijdens het Ottomaanse tijdperk dat in 1417 begon. Gjirokastër in Zuid-Albanië herbergt een serie prachtige 17e-eeuwse huizen met twee verdiepingen. De stad heeft verder nog een bazaar, een 18e-eeuwse moskee en twee kerken uit diezelfde periode.

Wanneer:
In de zomervakantie van 2022 ben ik met een groepsreis door Albanië getrokken, erg mooi land om te bezoeken. Uiteraard werden de plaatsen Berat en Gjirokastër niet overgeslagen.
Dat ik van avondfotografie houd, was misschien wel opgevallen … 😉

Meer info (WHS): Historic Centres of Berat and Gjirokastra – UNESCO World Heritage Centre

Opbouwende kritiek is altijd welkom, shoot ....

%d bloggers liken dit: